Főoldal Blog „Flexible dieting” avagy diéta a „csirkerizsen” túl

„Flexible dieting” avagy diéta a „csirkerizsen” túl

Az emberek többsége már legalább egyszer életében eljutott addig az elhatározásig, hogy lefaragja a felesleges kilókat és diétába kezd. Ami viszont még valószínűbb, hogy ez az elhatározás többször is megtörténik, de a kezdeti próbálkozások kudarcba fulladtak. Ezen kudarc oka pedig nem maga a tudás hiánya, mert sokan tisztában vannak azzal, hogy hogyan lehetne helyesebb döntéseket hozni az étkezésen belül.

Nem kell lemondanod a kedvenc ételeidről

Nem kell lemondanod a kedvenc ételeidről

Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanám, hogy mától nem kell a fitnesz berkekben már ikonikussá vált csirkét, rizst és brokkolit enned?

Mit szólnál ahhoz, ha azt mondanám, hogy hosszantartó eredményeket tudsz fenntartani és változatos diétát folytatni, úgy, hogy nem kell lemondanod a kedvenc ételeidről?

Amit be szeretnék mutatni neked, az egy bevált étkezési alapelv, amit én magam körülbelül 7-8 éve folytatok és ami egyrészt garantálja számomra az eredményeket, másfelöl élvezetes és változatos. Ez a módszer a „flexible dieting”. A módszert esetenként IIYM-nek is hívják, ami az „If It Fits Your Macros” rövidítése. Ez valami olyasmit takar, hogy „ha beleillik a makroidba”. Ez az utóbbi megnevezés beszédesebb, mint maga a flexible dieting, mivel ebből következik, hogy a napi makronutriens (fehérje, szénhidrát, zsír) szükségletünket nem bizonyos ételek kell, hogy kitegyék, mint mondjuk csirke, rizs, saláta, hanem van egy keretünk, amit feltölthetünk tetszés szerint olyan ételekkel, amiket szeretünk. Így a gyakorlatban fogyhatunk, izmot építhetünk akár úgy is, hogy a kedvenc ételeinket és édességeinket akár napi szinten fogyasztjuk.

Nincs tiltott étel

Ezzel a rugalmassággal és változatossággal a flexible dieting nem csak testileg, de pszichológiailag is egészségesebb módszer. Nincs tiltott étel és nem kell minden nap ugyanazt enned. Nem kell bűntudatot érezned, ha megettél egy fánkot, vagy egy szeletet a kedvenc csokidból, hiszen a nap végén annyi kalóriát eszel, amennyire szükséged van és nem léped túl a keretedet.

Pizza

De mindez nem túl szép ahhoz, hogy igaz legyen?

A flexible dietingnek talán egy velejárója van, ami a kezdő életmódváltókat elbátortalaníthatta régen. Ez nem más, mint hogy számolni kell a kalóriákkal, mivel minden nap más ételforrásokból visszük be a napi szükséges kalóriákat.

Viszont ez ma már nem jelent problémát, mert használhatunk telefonos applikációkat mint például a Myfitnesspal vagy Yazio, amiknek gazdag adatbázisuk és még vonalkód olvasó funkciójuk is van. Így egy kezdő számára a flexible dieting makrotápanyagainak és kalóriáinak kiszámítása napi (3-5 étkezéssel) nem vesz igénybe többet 10 percnél.

Mivel napi szinten meg van határozva, hogy mennyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt szükséges elfogyasztanunk, így természetesen nem ehetünk meg 2-3 családi pizzát, mert az valószínűleg több lenne, mint a kalóriakeretünk. Viszont akár napi szinten ehetünk 1-2 szelet pizzát vagy a kedvenc édességünkből egy bizonyos mennyiséget. Ez a legnagyobb előnye a flexible dietingnek. Nem kell megvonnunk magunktól semmit és ezért pszichológiailag könnyebbnek érezzük ezt a diétát. Mivel a lehetőségek és ételek tárháza korlátlan, ezért mindig tudunk rajta változtatni és hosszútávon fenntartani a kapott eredményeket.

Kezdő életmódváltóknak első lépésként járható és könnyebb út lehet, ha nem feltétlenül az összes makronutrienst számolják applikációval, hanem csak mondjuk a fehérjebevitelt és az összes bevitt kalóriát. Így még nagyobb szabadságot eredményezhet ezen diéta alkalmazása.

Ha szívesen kipróbálnál egy változatos étrendet, ahol még számolnod sem kell, mert az igényeidre szabva van összeállítva az összetevők mennyisége, ajánljuk figyelmedbe az endietam.hu 8 hetes étrendjét.

Szerző: Torma Valentin