Főoldal Blog Amit a sikeres fogyásról tudnod kell

Amit a sikeres fogyásról tudnod kell

Amit a sikeres fogyásról tudnod kell

Elhatározás

Biztos vagyok benne, hogy már legalább egyszer elhatároztad, hogy itt az ideje fogyni, jobb formába kerülni és végleg megszabadulni a tavaly Karácsonykor felszedett kilóktól.

Ezzel az elhatározással már rá is léptél a siker felé vezető útra, ahol rögtön fel is bukkannak olyan akadályok, mint a kétely és a bizonytalanság: Mennyit és mit kéne ennem ahhoz, hogy elérjem a célomat? 18:00 után már nem szabad semmit enni, mert hízás lesz a vége? A zsír hizlal vagy a szénhidrát? Muszáj kardió edzést végeznem vagy zsírégetőt szednem a fogyás érdekében?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések cikáznak az ember fejében már rögtön a kezdetkor, amik sokakat egyből el is bátortalanítanak. Ezzel én is könnyen tudok azonosulni, mivel régen én is jártam ebben a cipőben. Bizonytalan voltam, nem tudtam, hogy hogyan kezdjek neki a fogyásnak, alakformálásnak. Szerencsére neked nem kell végigjárnod a kételyek és kudarcok útját, mivel a következő pár sorban mindent megosztok veled, ami kezdő életmódváltóként, alakformálóként tudnod érdemes.

Kalóriaszükséglet megállapítása

A testünknek van egy bizonyos napi energiaszükséglete. Ezt az energiaszükségletet olyan faktorok határozzák meg, mint például az aktivitási szint (munka, sport, stb.), kor, érzelmi állapot, hormonszintek, stb. Egy módja annak, hogy pontosan meg tudd állapítani azt, hogy mennyi kalóriára/energiára van szükséged egy nap folyamán, használhatsz egy kalóriaszámláló applikációt, mint például a Yazio vagy MyFitnessPal. A teendőd, hogy 2 héten keresztül követed az applikációval, hogy mit és mennyit eszel és emellett minden nap, közvetlenül felkelés és fürdőszoba használat után ellenőrzöd a súlyodat. Ha átlagolod azt, hogy az első és második héten mekkora volt a kalóriabeviteled és a súlyod, akkor máris össze tudod hasonlítani az első heti eredményeket a második hetivel.

Kalória bevitel és felhasználás

És, hogy ezek alapján mit figyelhetsz meg?

  1. Ha a második heti átlagsúlyod csökken az előző heti átlaghoz képest, akkor jó úton haladsz és megfelelő a fogyásodhoz az a mennyiségű étel, amit fogyasztasz.
  2. Ha a második heti átlagsúlyod magasabb, mint az előző heti, akkor többet eszel, mint ami szükséges lenne. Ebben az esetben érdemes 15-20%-kal csökkenteni a kalória bevitelt és egy újabb hétig mérni a testsúlyt. Ha ezután sem csökken az átlagsúly, akkor tovább kell redukálni a kalória bevitelt. Ha csökken, akkor jó úton haladsz.
  3. Ha egyik héten sem változik az átlagsúlyod, akkor pontosan annyi kalóriát viszel be, mint amennyire a testednek szüksége van.

(Azért érdemes átlagolni a testsúlyt, mert a nap és a hét folyamán is változik. Az átlagolással ki lehet szűrni ezt a pontatlanságot.)

Egy másik, könnyebb és gyorsabb módja annak, hogy megállapítsd, hogy neked mennyi kalóriára van szükséged a fogyáshoz, egy internetes kalkulátor használata, mint amilyen az endietam.hu kalkulátora.

Kalóriadeficit

A fogyáshoz gyakorlatilag egyetlen dologra van szükséged: Kalóriadeficitre.

De mit is jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a tested által felhasznált energia több, mint amennyit ételek és italok formájában elfogyasztasz. Ezt elérheted úgy, hogy kevesebbet eszel, mint amennyire szükséged van, vagy aktívabb vagy a nap folyamán. Esetleg kombinálhatod a kettőt együtt.

Ha alakformálásról van szó, akkor sok egyéb dolgot tehetünk, amik segíthetik a fogyást, de gyakorlatilag ez az első lépés a siker felé vezető úton. Ha a fentiek alapján jársz el, akkor máris jobb esélyekkel indulsz, mint mások, akik nem látják át ezt a rendszert.

Szerző: Torma Valentin

endietam.hu
Ha szeretnéd magad megkímélni a találgatásoktól és időpazarlástól, akkor mi összeállítunk neked egy 8 hetes, kalória szükségletednek megfelelő étrendet változatos és egyszerű receptekkel.
Megnézem